GEORGE TOWN, 13 Mei (Bernama) — Kerajaan Negeri hari ini mengumumkan pemberian Bantuan Khas Kewangan (BKK) setengah bulan gaji atau minimum RM1,000 kepada semua penjawat awam negeri sempena perayaan Hari Raya Aidilfitri.
Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow berkata bantuan khas ini diberi kerana Kerajaan Negeri prihatin dengan tekanan kos sara hidup lebih-lebih lagi menjelang musim perayaan yang dihadapi oleh kakitangan awam.
“Bantuan yang diberikan ini melibatkan peruntukan berjumlah RM5.27 juta sebagai pemberian BKK kepada 3,905 penjawat awam di negeri ini,” katanya pada sidang media di sini.
Pada masa yang sama, Chow turut menyeru kepada semua penjawat awam agar terus memberikan kerjasama dan komitmen untuk menjayakan semua inisiatif-inisiatif yang telah digariskan untuk membentuk Pulau Pinang ke arah Visi 2030 Pulau Pinang.
Sementara itu, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Farizan Darus berkata, Kerajaan Negeri kini dalam proses untuk mengurangkan jumlah kakitangan awam di negeri ini.
“Kita fokus (untuk mengurangkan) kakitangan yang berjawatan tetap terlebih dahulu khususnya mereka yang mempunyai masalah disiplin,” kata Farizan.
Farizan berpesan kepada semua penjawat awam di Pulau Pinang agar sentiasa mengutamakan integriti dan menjaga imej baik institusi dalam menjalan tugas.
Sumber: BERNAMA
Monday, May 13, 2019
Bantuan Khas Aidilfitri Untuk Penjawat Awam Pulau Pinang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Jawatan Popular
- Pengambilan Polis Diraja Malaysia (PDRM)
- Pengambilan Polis Diraja Malaysia (PDRM) - Inspektor, Sarjan, Konstabel dan Konstabel Sokongan
- 3 Doa Untuk Mudah Dapat Kerja, Boleh La Korang Amalkan Sebelum Pergi Interview
- (Senarai) 10 Pekerjaan Dengan Gaji Tertinggi Di Malaysia
- Jawatan Kosong di Petronas - 2 Disember 2018
- Mohon segera untuk Jawatan Kosong di Pos Logistics Berhad- Jun 2017
- Permohonan Terbuka Jawatan di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)
- Pengambilan Polis Bantuan di Malaysia
- Jawatan Kosong Terkini di 99 Speed Mart Sdn Bhd
- Apa Yang Perlu Dibawa Semasa Temuduga?

Note: only a member of this blog may post a comment.