23 Mei - Selepas Kabinet baru mengadakan mesyuarat sebentar tadi yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir Mohamad. Satu sidang media diadakan dan beberapa pengumuman telah diumumkan dalam sidang media tersebut.
Menurut Tun M, gaji menteri-menteri akan dipotong sebanyak 10 peratus kerana kerajaan Pakatan harapan sedar masalah kewangan yang dihadapi oleh negara ketika ini. Selain itu, Tun M juga mengatakan harga minyak tidak akan dinaikkan walaupun harga minyak dunia meningkat.
Kementerian Pengangkutan juga telah mendapat persetujuan untuk membubarkan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) serta-merta dan segala tugas SPAD akan dikendalikan semula oleh Kementerian Pengangkutan (MOT).
Menyentuh tentang GST pula, Tun M mengesahkan cukai GST akan ditamatkan segera mengikut seperti pengumuman daripada Kementerian Kewangan iaitu pada 1 Jun 2018. Bekenaal tol pula, Tun M mengatakan kerajaan akan melaksanakannya mengikut manifesto yang telah dijanjikan Pakatan Harapan sebelum PRU14.
Home
All State
Info
PM Umum Gaji Jemaah Menteri Dipotong 10 Peratus, Harga Minyak Kekal Dan GST Tetap Pada Kadar 0% Pada 1 Jun 2018
Wednesday, May 23, 2018
PM Umum Gaji Jemaah Menteri Dipotong 10 Peratus, Harga Minyak Kekal Dan GST Tetap Pada Kadar 0% Pada 1 Jun 2018
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Jawatan Popular
- Permohonan Terbuka Jawatan di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)
- (Senarai) 10 Pekerjaan Dengan Gaji Tertinggi Di Malaysia
- Etika pakaian semasa menghadiri temuduga
- 3 Doa Untuk Mudah Dapat Kerja, Boleh La Korang Amalkan Sebelum Pergi Interview
- 7 Kerja Yang Paling Tinggi Stress & Tekanan Di Malaysia
- Jawatan Kosong Terkini di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM).
- Permohonan dibuka untuk Jawatan Kosong di 7Eleven - 26 Mei 2017
- Jawatan Kosong Terkini di Sunway Medical Centre Sdn Bhd.
- Pengambilan Perajurit Muda Wanita Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) - 24 Ogos 2018
- Jawatan Kosong di Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB)
Note: only a member of this blog may post a comment.